Genelde arkadaş edinememe, ihtiyaçlarını ve isteklerini ifade edememe, açıklayamama, tek başına oynayabileceği oyunları tercih etme, kalabalık grup halindeki oyunlardan uzak durma gibi davranışlar görülmektedir. Genelde ders başarısı düşük olmasıyla beraber derslerde iyi olup da bu tarz davranışları kendince benimsemiş çocuklar da vardır. İnsanlara karşı güvensiz ve iletişim eksikliği göze çarpar.
Bu durum bu duruma yol açan sebepler;
Öncelikle çocuğunuzu desteklemelisiniz ona cesaret verecek grup çalışmalarına katılmasına teşvik etmelisiniz. Çocuğunuz ne kadar atılgan olmayı öğrenirse bu içe dönüklüğü üzerinden atması kolaylaşır. Çocuğunu özgüven sahibi bir birey olur. Çocuklara atılganlık eğitimi verilerek bu sorunla mücadele etmeye çalışıyoruz.
Çekinen bir çocuk bilmediği ortamlarda veya başkaları ile ilişki kurarken endişe, kaygı, gerginlik ve rahatsızlık içindedir. Günlük yaşantısına engel olamayan, çocuğunuzun aktivitelerini kısıtlamayan bir utangaçlık normal sayılır. Anne babasından yeteri kadar destek alan çocuklar utangaçlık sorununu kolaylıkla yenebilirler.
Utangaçlık(çekingenlik) sosyal fobi haline gelirse tedavi gerekmektedir. Sosyal fobisi olan çocuklar başkaları(yakınları, arkadaşları) tarafından alay edileceğine veya olumsuz yorumda bulunacaklarına dair şiddetli bir şekilde korku ve kaygı yaşarlar. Başarısız oldukları zaman reddedilmek en büyük korkularıdır. Korktuğu şeyle karşı karşıya geldiklerinde terleme, kalp atışlarında hızlanma, titreme, sık sık tuvalete gitme ihtiyacı hissetme gibi fiziksel belirtiler görülebilir.
İçe dönük ve utangaç bir çocuğunuz varsa;
Unutmayın ki kişiler yaşamları boyunca kendilerine yakıştırılan sıfatlara uyum gösterirler.